Durante la maturazione della vite (Vitis vinifera cv Corvina ), l'ammorbidimento della bacca coinvolge una serie di modificazioni significative a carico dei polisaccaridi di parete. Il profilo di espressione di geni coinvolti nel metabolismo della parete cellulare e nel trasporto dell'acqua sono stati esaminati attraverso analisi microarray, durante sei diversi stadi di sviluppo, che intercorrono tra l'invaiatura e il tardo appassimento. I geni che hanno mostrato una modulazione significativa (FC ≥2) sono stati quindi analizzati mediante Real time RT PCR.
During ripening of grape (Vitis vinifera cv Corvina ) berries softening occurs concomitantly with the second growth phase of the fruit and involves significant changes in the properties of cell wall polysaccharides. Expression profiles of genes involved in cell wall metabolism and water transport were examined by microarray analysis during six berry developmental stages, starting from veraison. Genes belonging to gene families involved in cell wall metabolism, that showed significant modulation (FC ≥2) were analysed by Real time RT PCR analysis.
CARATTERIZZAZIONE DEL PROFILO DI ESPRESSIONEDI GENI COINVOLTI NEL METABOLISMO DI PARETEDURANTE LA MATURAZIONE E L'APPASSIMENTODELLA BACCA DI Vitis vinifera cv Corvina
SORDO, Sara
2011-01-01
Abstract
During ripening of grape (Vitis vinifera cv Corvina ) berries softening occurs concomitantly with the second growth phase of the fruit and involves significant changes in the properties of cell wall polysaccharides. Expression profiles of genes involved in cell wall metabolism and water transport were examined by microarray analysis during six berry developmental stages, starting from veraison. Genes belonging to gene families involved in cell wall metabolism, that showed significant modulation (FC ≥2) were analysed by Real time RT PCR analysis.File | Dimensione | Formato | |
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